To jedno z najpyszniejszych polskich ciast. Poznaj niezawodny przepis na pleśniak od mojej babci
Pleśniak to ciasto, które nie wymaga wielu składników. Warto jednak mieć dobrą recepturę. W dzieciństwie uwielbiałem pleśniak pieczony przez moją babcię, dlatego teraz robię to pyszne ciasto z jej przepisu. Połączenie półkruchego ciasta o smaku waniliowym i kakaowym, piany z białek oraz dżemu lub konfitury sprawia, że pleśniak zachwyca bogatym smakiem. W recepturze, którą mam od babci, czasami zmieniam jedynie smak konfitury. Moim zdaniem ciasto to smakuje idealnie z kwaskowymi przetworami z czarnej porzeczki. Oczywiście zamiast konfitury z płatków róży ty możesz dodać inny ulubiony dżem lub powidła.
Jak zrobić ciasto pleśniak?
Do zrobienia pleśniaka potrzebujesz tylko podstawowych produktów, takich jak: mąka (pszenna i ziemniaczana), jajka, masło, cukier, kakao, proszek do pieczenia i konfitura. Większość z nich pewnie masz w swojej kuchni, więc do dzieła.
Przepis: Ciasto pleśniak
Pleśniak to tradycyjne polskie ciasto. To pyszne połączenie ciasta półkruchego jasnego i kakaowego oraz słodkiej bezy i konfitury.
- Kategoria
 - Deser
 - Rodzaj kuchni
 - Polska
 - Czas przygotowania
 - 1 godz.
 - Czas gotowania
 - 50 min.
 - Liczba porcji
 - 25
 - Liczba kalorii
 - 320 w każdej porcji
 
Składniki
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
 - 6 żółtek
 - 1 i 1/2 kostki masła
 - 1/2 szklanki cukru pudru
 - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
 - 6 łyżeczek naturalnego kakao
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - szczypta soli
 
Na pianę z białek:
- 6 białek
 - 1 szklanka drobnego cukru
 - 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
 
Dodatkowo:
- 450 g konfitury z płatków róży
 
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMąkę pszenną przesiej do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia i solą. Masło pokrój na mniejsze kawałki. Żółtka oddziel od białek.
 - Wyrabianie ciastaDo miski z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i solą dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, podziel je na 3 równe części. Jedną część ciasta przełóż do miski, dodaj naturalne kakao i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie miało jednolity kolor.
 - Chłodzenie ciastaKulę ciasta kakaowego i 2 kule ciasta waniliowego owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika.
 - Ubijanie pianyBiałka przełóż do dużej miski. Ubijaj na średnich obrotach miksera do momentu, aż powstanie piana. Zacznij stopniowo dodawać drobny cukier (1-2 łyżki). Po dodaniu każdej porcji cukru miksuj pianę na najwyższych obrotach, aż cukier się rozpuści. Gotowa piana powinna być gęsta i błyszcząca. Gdy połączysz cały cukier z białkami, dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj do momentu połączenia się składników.
 - Przygotowanie do pieczeniaTortownicę o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z jednej kuli jasnego ciasta uformuj spód – możesz rozwałkować ciasto na placek odpowiadający średnicy tortownicy i przenieść ciasto na wałku do formy lub wylepić spód tortownicy kawałkami ciasta. Na cieście rozprowadź konfiturę i zetrzyj na nią na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto kakaowe. Na ciasto kakaowe wyłóż pianę z białek. Na pianę z białek wyłóż starte na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto waniliowe.
 - PieczenieRozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw ciasto pleśniak do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut. Gdy ciasto będzie upieczone, wyłącz piekarnik i nie otwieraj drzwiczek. Pozostaw ciasto w stygnącym piekarniku na około 60 minut.
 
Po około godzinie wyjmij pleśniak i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem i serwuj z kawą lub herbatą.
Ciasto pleśniak – przydatne wskazówki
Najlepiej ze smakiem półkruchego ciasta komponują się kwaskowate przetwory np. z jabłek, śliwek, porzeczek oraz malin. Zamiast dżemu lub konfitury możesz dodać dowolne miękkie owoce m.in. prażone jabłka, morele, brzoskwinie lub wiśnie. Natomiast mąkę ziemniaczaną z mojego przepisu możesz zastąpić 4 łyżeczkami ulubionego kisielu owocowego lub budyniu w proszku.