To jedno z najpyszniejszych polskich ciast. Poznaj niezawodny przepis na pleśniak od mojej babci

Dodano:
Ciasto pleśniak Źródło: Shutterstock / Aleksandra Duda
W moim rodzinnym domu ciasto pleśniak często gościło w słodkim menu. Babcia dodawała do niego konfiturę z płatków róży, która sprawiała, że smakował wyjątkowo. Polecam przepis. Ciasto zawsze się udaje i jest tak pyszne, że wszyscy oblizują talerz do ostatniego okruszka.

Pleśniak to ciasto, które nie wymaga wielu składników. Warto jednak mieć dobrą recepturę. W dzieciństwie uwielbiałem pleśniak pieczony przez moją babcię, dlatego teraz robię to pyszne ciasto z jej przepisu. Połączenie półkruchego ciasta o smaku waniliowym i kakaowym, piany z białek oraz dżemu lub konfitury sprawia, że pleśniak zachwyca bogatym smakiem. W recepturze, którą mam od babci, czasami zmieniam jedynie smak konfitury. Moim zdaniem ciasto to smakuje idealnie z kwaskowymi przetworami z czarnej porzeczki. Oczywiście zamiast konfitury z płatków róży ty możesz dodać inny ulubiony dżem lub powidła.

Jak zrobić ciasto pleśniak?

Do zrobienia pleśniaka potrzebujesz tylko podstawowych produktów, takich jak: mąka (pszenna i ziemniaczana), jajka, masło, cukier, kakao, proszek do pieczenia i konfitura. Większość z nich pewnie masz w swojej kuchni, więc do dzieła.

Przepis: Ciasto pleśniak

Pleśniak to tradycyjne polskie ciasto. To pyszne połączenie ciasta półkruchego jasnego i kakaowego oraz słodkiej bezy i  konfitury.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
25
Liczba kalorii
320 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 1 i 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 6 łyżeczek naturalnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na pianę z białek:

  • 6 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 450 g konfitury z płatków róży

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówMąkę pszenną przesiej do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia i solą. Masło pokrój na mniejsze kawałki. Żółtka oddziel od białek.
  2. Wyrabianie ciastaDo miski z mąką pszenną, proszkiem do pieczenia i solą dodaj pokrojone w kostkę masło, żółtka, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, podziel je na 3 równe części. Jedną część ciasta przełóż do miski, dodaj naturalne kakao i wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie miało jednolity kolor.
  3. Chłodzenie ciastaKulę ciasta kakaowego i 2 kule ciasta waniliowego owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażalnika.
  4. Ubijanie pianyBiałka przełóż do dużej miski. Ubijaj na średnich obrotach miksera do momentu, aż powstanie piana. Zacznij stopniowo dodawać drobny cukier (1-2 łyżki). Po dodaniu każdej porcji cukru miksuj pianę na najwyższych obrotach, aż cukier się rozpuści. Gotowa piana powinna być gęsta i błyszcząca. Gdy połączysz cały cukier z białkami, dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj do momentu połączenia się składników.
  5. Przygotowanie do pieczeniaTortownicę o średnicy 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Z jednej kuli jasnego ciasta uformuj spód – możesz rozwałkować ciasto na placek odpowiadający średnicy tortownicy i przenieść ciasto na wałku do formy lub wylepić spód tortownicy kawałkami ciasta. Na cieście rozprowadź konfiturę i zetrzyj na nią na tarce o dużych oczkach zamrożone ciasto kakaowe. Na ciasto kakaowe wyłóż pianę z białek. Na pianę z białek wyłóż starte na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto waniliowe.
  6. PieczenieRozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw ciasto pleśniak do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut. Gdy ciasto będzie upieczone, wyłącz piekarnik i nie otwieraj drzwiczek. Pozostaw ciasto w stygnącym piekarniku na około 60 minut.

Po około godzinie wyjmij pleśniak i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem i serwuj z kawą lub herbatą.

Ciasto pleśniak – przydatne wskazówki

Najlepiej ze smakiem półkruchego ciasta komponują się kwaskowate przetwory np. z jabłek, śliwek, porzeczek oraz malin. Zamiast dżemu lub konfitury możesz dodać dowolne miękkie owoce m.in. prażone jabłka, morele, brzoskwinie lub wiśnie. Natomiast mąkę ziemniaczaną z mojego przepisu możesz zastąpić 4 łyżeczkami ulubionego kisielu owocowego lub budyniu w proszku.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...